Ви є тут

Головна » Факультети » Міжнародного туризму та економіки

Кафедра туристичного, готельного та ресторанного бізнесу

Емблема кафедри «Туристичний, готельний та ресторанний бізнес» ЗНТУ

Кафедра «Туристичний, готельний та ресторанний бізнес»

Рік початку діяльності: 2007

 

Керівництво:

Завідувач кафедри: к.п.н., професор, член Міжнародної академії наук вищої школи Зайцева Валентина Миколаївна

Навчальні лабораторії та майстерні:

  • Навчальна лабораторія «Туристична фірма»
  • Навчальна лабораторія «Готельно-ресторанного бізнесу»

Спеціальності:

241 – «Готельно-ресторанна справа», освітні програми:

«Готельно-ресторанна справа»

242 – «Туризм», освітні програми:

«Туризмознавство»

Підготовка здійснюється за освітніми ступенями бакалавра і магістра

 

Контактні дані:

адреса кафедри: вул. Тургенєва 39, м. Запоріжжя, Україна, 69063
аудиторія (кабінет): 385-А
тел.: +380(61)7698403
e-mail: kafedra_mt@zntu.edu.ua
URL: http://zntu.edu.ua/kafedra-turystychnogo-gotelnogo-ta-restorannogo-biznesu

 

Повний перелік освітніх компонентів з силабусами, робочими програмами, методичними вказівками можна знайти в репозитарії університету та в moodle.zp.ua

Здобувачам вищої освіти  необхідно до 1 червня обрати складові за вибірковим циклом. Заяву щодо вивчення дисциплін можна завантажити в системі moodle.zp.ua або заповнити в деканаті в 385-а аудиторії.

 

ТУРИЗМОЗНАВСТВО

ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА

Туроперейтинг

Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства

Туристичні формальності

Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства

Туристичні ресурси України

Управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві

Туристичне країнознавство

Товарознавство

Технологія туристичної діяльності

Організація барної справи

Технологія готельної справи

Міжнародна готельна індустрія

Технологія гостинності 

Технологія продукції ресторанного господарства

Ризики та економічна безпека турфірм

Стандартизація, сертифікація, метрологія

Рекреаційна географія

Організація готельного господарства

Рекреаційні комплекси

Організація рекреаційних послуг

Рекреалогія та санаторно-курортне лікування

Організація ресторанного господарства

Основи наукових досліджень

Харчова хімія

Маркетинг в туризмі

Математика в галузі

Менеджмент туризму

 

Активний туризм

Міжнародний туризм

Організація послуг харчування

Організація транспортних подорожей

Економіка туризму

 

травень 2022
3 травня 2022 р.  доценти Кукліна Т.С., Журавльова С.М, Корнієнко О.М., Бєлікова М.В, професор Шелеметьєва Т.В. прийняли участь у работі онлайн наукового круглого столу «Вплив російського вторгнення в Україну на світовий туризм та майбутнє туристичної професії» на базі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, кафедра туристичного бізнесу та країнознавства; Національної туристичної організації України та ін. Головні тези  спікерів: найважливіше – це безпека туристів; в майбутньому буде розвиватися солідарний туризм – до України будуть приїзжати люди, які захочуть побачити людей в Україні, підтримати їх: Stand with Ukraine. На територіях Західної України, куди переїхали тимчасово вимушені переселенці, студенти для отримання практичних навичок будуть проводити екскурсії на волонтерських засадах, звідси назва «волонтерський туризм». Отже, вищу освіту треба орієнтувати на надання студентам спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» на отримання навичок прийому туристів за міжнародними стандартами якості.
20 травня 2022 р. доцент Бєлікова М.В. взяла участь у Всеукраїнському круглому столі на тему «Музейна культурна спадщина України в умовах військового урбіциду» з нагоди Міжнародного дня музеїв за участю працівників музеїв, громадських організацій, провідних фахівців туризмознавства. Географічний факультет КНУ ім. Т.Шевченка організував зустріч з обговоренням проблеми збереження музейних колекцій в умовах війни та можливості залучення допомоги у відновленні діяльності музеїв.
21 травня 2022 р. кафедрі туристичного, готельного та ресторанного бізнесу виповнилося 15 років. Ми досвідчені і маємо великий досвід за плечима, але достатньо молоді, щоб змінюватися згідно потреб наших студентів. Вітаємо викладачів та студентів!
29 травня 2022 р. о 12-00 на Дні відкритих дверей факультет міжнародного туризму та економіки провів онлайн зустріч: відео зустрічі розміщено на сайті університету. У відео ви можете узнати о перевагах навчання на спеціальностях кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу.
квітень 2022
21 квітня 2022 р. завідувачка кафедри, професор Зайцева В.М., доценти Кукліна Т.С., Цвілий С.М., Гурова Д.Д., Мамотенко Д.Ю. взяли участь у вебінарі на тему «Як захистити та зберегти своїх працівників. Найпоширеніші питання у воєнний час». Експертна зустріч продовжила серію навчально-консультаційних заходів для бізнесу, що реалізується Запорізькою торгово-промисловою палатою за підтримки Програми розвитку ООН та Європейського Союзу в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.
28 квітня 2022 р. доценти Цвілий С.М., Бєлікова М.В., Журавльова С.М. пройшли дистанційний тренінг від ITeachers Meet-Ups «НАВЧАТИ ТА НАВЧАТИСЬ В УМОВАХ ВІЙНИ – НАШІ СИЛИ І ВИКЛИКИ» (м. Львів) та отримали сертифікати. Головні тези тренінгу: адекватний моніторинг студентів, враховуючи їх місцезнаходження (безпечне/небезпечне місце підчас війни, доступність та якість Інтернету для синхронного та асинхронного навчання); більш гнучкі взаємодії студентів і викладачів в різних каналах комунікації; для збереження психічного та фізичного здоров’я викладачів і студентів треба мати реалістичні цілі та очікування, визначати межі відповідальності, планувати діяльність для викладача і студента.
березень 2022
Куратори разом зі студентами з перших днів військової агресії активно займаються волонтерською діяльністю, зокрема при міському волонтерському штабі. Згодом планується підписання Меморандуму.
З 14 по 27 березня 2022 р. відповідно до розпорядження голови Запорізької військово-цивільної адміністрації освітній процес у Запорізькій області призупинено. В університеті продовжено канікули.
З 28 березня 2022 р. відновлено освітній процес у дистанційному асинхронному режимі. Використовується Система дистанційного навчання Національного університету «Запорізька політехніка» на навчальній платформі Moodle для асинхронного навчання та синхронно відбуваються лекційні та практичні заняття в Google Meet/Zoom. Ідентифікатори конференцій викладачів кафедри знаходяться на сайті університету.
Лютий 2022
2 лютого 2022 р. – для 3 курсу заочної форми навчання спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» розпочалася установча сесія.
7 – 10 лютого 2022 р. професор Шелеметьєва Т.В. та доценти Цвілий С.М., Бут Т.В., Бєлікова М.В. опанували цикл навчальних вебінарів з наукометрії: «Міжнародний досвід у публікаційній сфері. Успішні публікації у Scopus та Web of Science» від консалтингової компанії «Наукові Публікації». Учасники цикли отримали сертифікат міжнародного зразка на 1 кредит ECTS.
10 лютого 2022 р. напередодні Дня закоханих проведено інтелектуально-розважальну гру Head-Sharing "Love is..." із 8 раундів запеклої боротьби і перемогу отримали наші першокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа». 2 і 3 місця – за командами спеціальності «Туризм».
З 14 лютого 2022 р. згідно наказу в.о. ректора освітній процес за всіма формами навчання в університеті здійснюватиметься у дистанційному форматі з можливістю проведення консультацій в очному форматі
14 лютого 2022 р. першокурсники спеціальності «Туризм» за підтримки куратора Бут Т.В. Литвиненко Н., Рус'єв Д., Толочко В. допомагали в організації заходу від засновника фестивалю ГогольFest Троїцького В. на тему: «Театр життя» у Туристичному інформаційному центрі. Одним з важливих меседжів лекції стали слова, що необхідно створювати власний якісний культурний продукт, який зможе стати візитівкою Запоріжжя та репрезентуватиме наше місто на всеукраїнському рівні.
19 – 20 лютого 2022 р. під час карантину практичні заняття з «Організації анімаційних послуг» для студентів МТЕ-411 спеціальності «Готельно-ресторанна справа» проводилися старшим викладачем Булатовим С.М. за підтримки куратора Кукліної Т.С. просто неба. Катання, ігри, смаколики зробили цей день для студентів просто неймовірним.
21 лютого 2022 р. вітаємо з Міжнародним днем гідів. Цього року доцент Бєлікова М.В. стала членом громадської спілки «Всеукраїнська асоціація гідів» та взяла участь разом з іншими гідами з цієї нагоди в урочистостях в ТІЦ м. Запоріжжя. Першокурсники спеціальності «Туризм» Литвиненко Н., Ковальський В., Маракіна В., Позняк В. створювали настрій свята в ТІЦ i зробили це бездоганно. В майбутньому хтось з них зможе обрати таку професію: сьогодні робота гідів є однією з найважливіших в туризмі.
З 26 лютого по 13 березня 2022 р. відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 25.02.2022 р. №1/3277-22 «Про організацію освітнього процесу» та наказом ректора по університету №60 від 25.02.2022 оголошено канікули для здобувачів вищої освіти в НУ «Запорізька політехніка» із подальшим коригуванням графіку навчального процесу.
січень 2022
5 січня 2022 р. наші першокурсники спеціальності «Туризм» Литвиненко Н., Тихенко Л., Пінчук К., Маракіна Н. за підтримки куратора Бут Т.В. взяли участь в організації «Різдвяного бранчу» у Туристичному інформаційному центрі (ТІЦ, Соборний 151). На бранчі підприємці презентували свою продукцію з дегустацією вина, сирів, равликів тощо.
24 січня 2022 р. розпочалася екзаменаційна сесія для студентів 1 – 3 курсів заочної форми навчання спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа». З 31 січня для 1 – 2 курсів розпочалася установча сесія.
грудень 2021
2 грудня 2021 р. учасник гуртка «Обґрунтування напрямків розвитку туристичних ресурсів України» Назарчук К.О. під керівництвом Бут Т.В. підготувала тези та отримала сертифікат  учасника V Ювілейної учнівсько-студентської конференції «Молодіжна наука у контексті суспільно-економічного розвитку країни», м. Черкаси: Східноєвропейський університет імені Рауфа Аблязова.
10 грудня 2021 р. для учасників наукового гуртка «Регіональний розвиток сталого туризму в Запорізькій області», магістрів спеціальності 242 «Туризм» та інших студентів кафедри ТГРБ дуло проведено відкриту лекцію-зустріч з директором комунального підприємства «Туристичний інформаційний центр» Каніщєвим О. та начальника відділу туристичного обслуговування Єфременковою А. Були обговорені актуальні питання щодо результатів роботи та плану розвитку ТІЦ у місті Запоріжжі як ефективного інструменту управління сферою туризму та курортів у регіонах.
10 грудня 2021 р. доценти Гурова Д.Д., Цвілий С.М. взяли участь у Науково-практичному круглому столі «Захист прав людини в Україні: сучасний стан та перспективи вдосконалення», м. Хмельницький (0,2 кредити ЄКТС, 6 годин).
Впродовж 2021 р. 15 студентів спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» прийняли активну участь у міжнародному проекті від Міжнародної організації міграції за підтримки уряду Японії щодо протидій продажу людей. Студенти виступили в ролі коучерів, провели понад 30 онлайн зустрічей: отримали 550 сертифікатів і гарні подарунки від партнерів. ПОДОРУЖУЙ, ПРАЦЮЙ, НАВЧАЙСЯ – БЕЗПЕЧНО.
Впродовж 2021 р. учасники гуртка «Інноваційний розвиток туризму: світові досягнення та вітчизняний досвід» за керівництвом к.е.н., доцента Гресь-Євреіновоі С.В. підготували тези та отримали сертифікати на різних  науково-практичних конференціях, зокрема у Міжнародній науково-практичній конференції у Тампере 7 грудня 2021 р.
листопад 2021
11 листопада 2021 р. відбулася відкрита лекція на тему «Інформаційна гігієна. Як розрізнити правду, фейки і маніпуляції», яку провів журналіст «Радіо Свобода» Євген Солонина. На лекції було розкрите питання різновидів неправдивої інформації, від простої брехні до рівня гібридної війни, а також методи перевірки інформації та протидії фейкам.
28 – 29 жовтня 2021 р. викладачі та студенти кафедри взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку», м. Умань
У листопаді 2021 р. студентки магістратури, учасниці наукового гуртка «Регіональний розвиток сталого туризму в Запорізькій області» Біленко М., Мискіна Є , Дуплій А. під керівництвом професора кафедри Шелеметьєвої Т.В. підготували наукові роботи та прийняли участь у першому (вузівському) турі Всеукраїнського конкурсу на кращу студентську наукову роботу у секції «Туризм» та отримали Грамоти за здобуті місця. Біленко М. рекомендована до участі у другому турі Всеукраїнського конкурсу на кращу студентську наукову роботу у секції «Туризм».
16 – 17 листопада 2021 р. студенти 3-го курсу спеціальності «Туризм» разом із викладачами кафедри взяли участь у I Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку», м. Старобільськ.
18 листопада 2021 р. відбулася відкрита лекція для студентів київського ресторатора Олегом Красносельським на тему «Ресторанний бізнес: плюси і мінуси». Спікер розповів про складнощі ведення бізнесу під час пандемії коронавірусу, як вплинули локдауни на ведення бізнесу, які втрати понесли ресторатори в ці нелегкі часи.
жовтень 2021
13 жовтня 2021 р. учасники гуртка «Залучення музеїв до туристично-екскурсійного обслуговування в Україні та світі» Валяєва С., Козачок К., Нескоромна А. під керівництвом доцента Бєлікової М.В. підготували тези та отримали сертифікати учасників ІІІ Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Актуальні проблеми, пріоритетні напрямки та стратегії розвитку України», м. Київ. Студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Дзюба О., Лисенко А. під керівництвом доцента Журавльової С.М. та Дрьоміна Я., Сьоміна М., Плотнікова Х. відповідно старшого викладача Каптюх Т.В. провели апробацію своїх досліджень шляхом їх публікації в збірнику тез цієї конференції.
15 – 16 жовтня 2021 р. викладачі кафедри взяли участь в установчій сесії проекту «Громадяни майбутнього», який реалізується ГО "New Vision" під патронатом США.
В жовтні 2021 р. багато студентів опановують неформальну освіту шляхом навчання на безкоштовних платформах, зокрема дистанційний курс навчання «Туристичні гіди» від National Tourism Organization of Ukraine; платформа Proetheus від Національної туристичної організації України проходили курси, «Технології індустрії гостинності для керівників», «Технології індустрії гостинності для персоналу», «Управління якістю та безпекою в туризмі». Результати навчання було перезараховано до відповідних дисциплін.
26 жовтня 2021 р. учасниця гуртка «Регіональний розвиток сталого туризму в Запорізькій області» студентки магістратури Дуплій А. під керівництвом професора кафедри Шелеметьєвої Т.В. підготувала тези та отримала сертифікат учасника ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сталий розвиток туризму на засадах партнерства: освіта, наука, практика», м. Львів.
27 – 29 жовтня 2021 р. викладачі та студенти кафедри взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Механізми управління розвитком територій», яку проводив Поліський національний університет (м. Житомир).
вересень 2021
1 вересня 2021 р. вітаємо студентів з початком нового навчального року та чекаємо усіх студентів на парах. Розклад занять завантажено у Moodle.
01.09.2021 р. укладено Меморандум про співпрацю між Комунальним підприємством «Туристичний інформаційний центр» Запорізької міської ради та кафедрою туристичного, готельного та ресторанного бізнесу щодо співробітництва в галузі розвитку туризму. Мета Меморандуму – планування, організація, реалізація спільних дій та інтересів сторін в контексті взаємного бажання зміцнювати співробітництво з розвитку туристичної галузі.
16 вересня 2021 р. студенти 3-го курсу спеціальності «Туризм» разом із викладачами кафедри взяли участь у Всеукраїнському круглому столі «Екологічна безпека держави» за підримки International Technology Transfer Association. На круглому столі обговорювалися питання впливу негативних екологічних тенденцій на рекреацію і туризм Запоріжжя.
22 вересня 2021 р. відбулася перша гра серії інтелектуальних ігор «BRAINSTORM», які плануються регулярно проводити кафедрою туристичного, готельного  та ресторанного бізнесу. У грі взяли участь три команди – збірні команди студентів 2-го і 3-го курсів спеціальності «Туризм», 2-го курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа». Керівники наукових гуртків – «Країнознавство» – Гурова Дар’я Дмитрівна, «Готельний бізнес» – Журавльова Світлана Миколаївна, «Готельно-ресторанний бізнес» – Кукліна Тетяна Сергіївна – підготували цікаві питання, на які було не так легко відповісти. За результатами гри перше місце зайняла команда «Котики» – 2-й курс «Туризм». Друге і третє місце розділили команди «Діаманти Політехніки» – 2-й курс «ГРС» і «Чайка, вихована вовками у пустелі» – 3-й курс «Туризм». Студенти отримали сертифікати.
23 вересня 2021 р. знов почалося дистанційне навчання у асинхронному режимі. Використовується Система дистанційного навчання Національного університету «Запорізька політехніка» на навчальній платформі Moodle для асинхронного навчання та синхронно відбуваються лекційні та практичні заняття в Google Meet/Zoom. Нагадуємо, ідентифікатори конференцій викладачів кафедри знаходяться на сайті університету.
27 вересня 2021 р. жовта зона не завадила святкуванню Міжнародному дню туризму. На свіжому повітрі, у Дубовому гаю, студенти 1 і 2-го курсів спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» показували своє вміння готувати перші страви, збирання палаток і співання пісень. Приєдналися 3-й і 4-й курс. Було смачно та весело.
травень 2021
Протягом всього місяця згідно з плану проведення туристичних походів вихідного дня під керівництвом старшого викладача Булатова С.В. було проведене: 1. Триденний похід на байдарках запорізькими плавнями. Студенти набули нових навичок та вмінь з техніки безпеки на воді і під час руху, встановлення наметів, готування їжі та ін. В ході заходу були виявленні лідери в групах. 2. Заняття зі скелелазіння: засвоєно правила скелелазіння та страховки. 3. Заходи зі спортивного орієнтування. Завдання – знайти контрольні пункти і прийти першим до фінішу. Першим трьом були видані Грамоти і призи. 4. Марафон на каяках навколо о. Хортиця за один день. Метою заходу було виявлення кандидатів на участь у змаганнях, які проводить Red BULL.
квітень 2021
22 квітня 2021 р. відбулася щорічна конференція «Тиждень науки-2021». Студенти порадували своїми доповідями на актуальні питання сьогодення. Дуже сподіваємося, що наступного року конференція відбудеться в оффлайн форматі.
22 квітня 2021 р. викладачі Цвілий С.М., Кукліна Т.С., Гурова Д.Д. взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Стратегічні імперативи розвитку господарюючих суб'єктів в умовах турбулентності». Разом із колегами з України, Болгарії, Польщі, Білорусі, Словаччини, Литви та Канади обговорювали важливі питання сьогодення та подальшого розвитку наукових досліджень.
березень 2021
З 29.03. по 09.04. 2021 р. почалося дистанційне навчання у асинхронному режимі. Використовується Система дистанційного навчання Національного університету «Запорізька політехніка» на навчальній платформі Moodle для асинхронного навчання та синхронно відбуваються лекційні та практичні заняття в Google Meet/Zoom. Нагадуємо, ідентифікатори конференцій викладачів кафедри знаходяться на сайті університету.
Лютий 2021
12 лютого вітаємо з Міжнародним днем гідів. На сьогодні робота гідів є однією з найважливіших в туризмі, саме від проведення екскурсій залежить емоційне сприйняття туристичних об’єктів.
січень 2021
Кафедра ТГРБ інформує майбутніх абітурієнтів щодо основних сесій зовнішнього незалежного оцінювання

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання відбудеться за таким графіком:

  • 21 травня – хімія,

  • 24 травня – іспанська, німецька, французька мови,

  • 25 травня – англійська мова,

  • 28 травня – математика, математика (завдання рівня стандарту),

  • 1 червня – українська мова, українська мова і література,

  • 4 червня – історія України,

  • 7 червня – фізика,

  • 10 червня – біологія,

  • 15 червня – географія.

 
Шановні студенти заочного відділення! У мудлі можете подивитися розклад заліків-іспитів. Складання сесії, на жаль, відбудеться дистанційно через локдаун і карантинні обмеження. Успіхів вам!
 
Вперше відбувся захист магістерських робіт за акредитованою спеціальністю 241 "Готельно-ресторанна справа". Тематика захищених робіт була присвячена проблемам вдосконалення організації підприємств готельно-ресторанної галузі, методів та форм обслуговування споживачів в період пандемії, дослідженню факторів конкурентосппроможності тощо. Магістерські роботи були виконані згідно норм та вимог чинного законодавства.
Бажаємо успіхів у подальшій науковій та практичній діяльності у сфері готельно-ресторанного господарства!
20.01.21 розпочалася екзаменаційна сесія для студентів 1 – 3 курсів заочної форми навчання спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа». З 26 січня для 1 – 2 курсів та з 29 січня – для 3 курсу розпочнеться установча сесія.
 
грудень 2020
 
Вітаємо студентів з успішним складанням екземенаційно-залікової сесії і бажаємо веселих свят!
 
Шановні студенти магістратури, керівники дипломних проєктів (робіт), викладачі і студенти університету!
Запрошуємо прослухати лекції Володимира Бахрушина, д.ф.-м.н., професора кафедри системного аналізу та обчислювальної математики на тему «Забезпечення академічної доброчесності учасників освітнього процесу».
Основні питання:
1. Поняття академічної доброчесності. Основні види порушень академічної доброчесності.
2. Академічний плагіат, плагіат та самоплагіат.
3. Фабрикація, фальсифікація та інші види порушень.
4. Поняття та види академічної відповідальності.
5. Практики забезпечення академічної доброчесності в Україні та світі.
Лекції проводитимуться 9 та 10 грудня 2020 року о 16:00 в онлайн-форматі.
Параметри підключення:
https://us02web.zoom.us/j/81609828017...
Ідентифікатор конференції: 816 0982 8017
Код доступу: 2020
 
листопад 2020
Шановні науково-педагогічні працівники, співробітники, студенти, випускники, стейкголдери - 19 листопада Національний університет "Запорізька політехніка" святкує своє 120-річчя! В умовах карантинних обмежень цього року святкування відбудеться дистанційно. Проте нам є чим пишатися: близько 2000 випускників щороку отримують дипломи державного зразка; заключаються договори з міжнародними організаціями щодо академічної мобільності та працевлаштування; відкриваються нові спеціальності тощо. Бажаємо усім причетним й надалі залишатися у дружніх стосунках з університетом!
 
Кафедра вітає всіх студентів з прийдешнім святом - Міжнародним днем студента! Бажаємо вам успіхів у навчанні та цікавого студентського життя на лавах НУЗП.
 
жовтень 2020
Акредитація освітньої програми "Готельно-ресторанна справа" за магістерським рівнем вищої освіти у період з 15.10 по 17.10.2020 р.
Ознайомитись з програмою проведення акредитаційної експертизи з використанням технічних засобів відеозв'язку у Національному університеті «Запорізька політехніка» освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» (ID у ЄДЕБО 35546) за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» за другим рівнем вищої освіти у період з 15.10.2020 р. по 17.10.2020 р. можна за посиланням >> (PDF, 520 KБ)
Відкрита зустріч учасників освітнього процесу (усі бажаючі) з експертною групою:
Національний університет «Запорізька політехніка» ОП «Готельно-ресторанна справа»
Час: 16.10.2020 15:00 - 15:30.
Підключитись до конференції: https://us02web.zoom.us/j/2290088415?pwd=MkR2UzI5cGpzWEd0dUtNb3Y1ZGJwZz09
Ідентифікатор конференції: 229 008 8415 Пароль: 2020
 
Академічний плагіат
8 жовтня 2020 р. викладачі кафедри (Кукліна Т.С. та Цвілий С.М.) взяли участь у роботі Webinar NAQA-Plagiat.pl Warsaw та отримали сертифікати. Переглянути вебінар можна за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=ZfXnXZLfpsk&t=3119s. Індивідуальна перевірка своїх робіт можлива після реєстрації на порталі - https://panel.strikeplagiarism.com/#/register#%2F%3Flang=ua. Для студентів організація роботи наведена на сайті http://library.zp.edu.ua/ в розділі: ПЕРЕВІРКА НА ПЛАГІАТ.
 Національним університетом "Запорізька політехніка" укладено Договір № 301-юр від 20.08.2020 р. про співпрацю з ТОВ «Плагіат», який передбачає вільний доступ до сервісу Strikeplagiarism.com.
Система Strikeplagiarism.com - це ІТ-інструмент, призначений для перевірки справжності текстових документів. Завданням системи є надання інформації, яка дозволяє ідентифікувати кількість запозичень в уже згадуваному тексті і їх джерелах.
 

     
    Вітаємо на лавах студенства
    З 1 жовтня 2020 р. починають заняття здобувачі вищої освіти 1 та 5 курсів спеціальностей "Туризм" та "Готельно-ресторанна справа".
    Першокурсники та майбутні магістри вже пройшли своє знайомство під час святкування дня туризму, обрали старост, деканат затвердив списки груп, мешканців інших областей і районів оселилися в гуртожитках, познайомились з кураторами груп. Розклад занять доступний на стенді біля кафедри та на сторінці факультету. Плідної вам наукової та практичної роботи.
     
     
    вересень 2020
    Привітання з нагоди святкування Дня туризму
    Всіх любителів подорожей, активного відпочинку, його організаторів вітаємо з Днем туризму! Щиро бажаємо вам гарних емоцій, приємних вражень від всіх ваших подорожей, а працівникам цієї галузі хотілось б побажати успіхів та процвітання у цій нелегкій справі , адже саме завдяки вам люди отримують змогу насолодитись прекрасними світовими памятками архітектури, відпочити у найекзотичніших куточках світу та отримати море радості від проведеної відпустки. Нехай у вашому житті завжди панує злагода та нехай вас завжди переслідують лише приємні щасливі емоції. Зі святом вас дорогі туристи!!!
     
     
    Академічна доброчесніть та стажування
    На виконання вимог ст.59 Закону України «Про освіту», ст.60 Закону України «Про вищу освіту» та Порядком підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №800 від 21 серпня 2019 р. НПП кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу взяли участь у відкритому проекті ВУМ on-line щодо питань академічної доброчесності в університеті та отримали відповідні сертифікати.
    Основними видами підвищення кваліфікації є:

    • навчання за програмою підвищення кваліфікації, у тому числі участь у семінарах, практикумах, тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо;
    • стажування (тобто навчання на робочому місці після або одночасно з теоретичною підготовкою для оволодіння практичними навичками).

    Існують також інші (додаткові) види підвищення кваліфікації, такі як:

    • участь у програмах академічної мобільності;
    • наукове стажування;
    • самоосвіта (інформальна освіта);
    • здобуття наукового ступеня (доктора філософії чи доктора наук);
    • здобуття вищої освіти (освітнього ступеня бакалавра або магістра).

     
    березень 2020
    УВАГА!!! КАРАНТИН
    З 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року в Україні запроваджений карантин, у зв'язку з чим аудиторні заняття на факультеті міжнародного туризму та економіки змінили свій формат, а викладачі та студенти максимально переведені на роботу в гнучкому та дистанційному режимі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, забезпечуючи повноцінний освітній процес.
     
     
    Карантинні заходи стали для всіх викликом, але не перешкодою для ефективного освітнього процесу, тому викладачі чотирьох кафедр факультету разом зі студентами використовують альтернативні форми й засоби для здобуття якісних теоретичних знань та практичних навичок, не порушуючи графіку освітнього процесу майбутніх фахівців спеціальностей факультету. Студенти факультету зустрічаються зі своїми викладачами не в аудиторіях університету, а в мережі Internet, застосовуючи "Систему дистанційного навчання НУ «Запорізька політехніка»"  чи будь які інші мобільні платформи навчання, інструменти відеоконференцій та спілкування у додатках та відео-чатах ZoomGoogle ClassroomViberSkypeMessengerFacebookTelegram, e-mail та інші.
     
     
    Деканат, куратори академічних груп, старости постійно підтримують зв'язок зі студентами, координуючи навчання здобувачів освіти. Залашаймося і вчимося вдома.
     
     
     
     
    Проведення відкритого заняття
    Відкрите практичне заняття з дисципліни «Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг»
    В межах дисципліни «Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг»  доцентом кафедри ТГРБ, к.е.н., Мамотенко Д.Ю. було проведене відкрите практичне заняття на тему «Організаційні та методичні основи аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг». Згідно з планом були висвітлені наступні питання: 1. Алгоритм і рівні аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг. 2. Система показників для аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг. 3. Методи і форми аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг.
    Заняття проводилось за чітко розробленим планом, складеному відповідно до програми і календарно-тематичного плану предмету. Студенти вміло виконували вправи по темі, аналізували розрахунки, будували графіки  і вели діалогічне мовлення, ставили питання, висловлювали власні думки, обговорювали проблемні питання. Загалом заняття було проведено на високому методичному рівні із залученням сучасних технічних засобів і заслуговує на схвальні відгуки.
     
    лютий 2020
    Студенти та роботодавці на суміжному занятті
    В рамках вивчення дисципліни "Інноваційні технології в готельному господарстві" здобувачі вищої освіти разом з викладачем опрацьовували практичні елементи в роботі служби з прийому та розміщення гостей на базі готелю "Інтурист". 
     
    грудень 2019
    Наукова робота
    Наукова робота кафедри постійно оновлюється та збагачується новими здобутками студентів та викладачів. Безхлібною А.П. було організовано засідання наукового гуртка  кафедри, на якому вони презентували свої наробки для підготовки Тижня науки 2020 (квітень).
     
    Зустріч з провідними готельєрами та рестораторами
    Здобувачі вищої освіти 1 та 5 курсів спеціальності "Готельно-ресторанна справа" відвідали семінар, які організовував Туристичний інформаційний центр м. Запоріжжя. Зустріч присвячувалась забезпеченню якості в закладах готельного господарства. Окремим успіхом користувались спікери з ресторанного господарства.
     
    листопад 2019
    Дні гостинності в Запоріжжі
    Кафедра ТГРБ та студенти всіх курсів активно прийняли участь в "Днях гостинності у Запоріжжі" в період з 21 по 24 листопада. Насичена програма заходу залучила всіх до: дводенної школи гідів, форуму рестораторів та готельєрів. «Hospitality days Zaporizhzhia 2019» означатимуть не лише корисні дискусії, зустрічі і виступи, але і можливість нагадати про цінність подорожей і туризму для нашої економіки, бізнесу, особистого відчуття світу.  
     
    Пивзавод "Карлсберг" запрошує
    Студенти 2 курсу долучились до екскурсії на пивзавод "Карлсберг", яку організували в рамках вивчення дисципліни "Технологія ресторанної справи" викладачі Кукліна Т.С. та Прусс В.Л. Дякуємо всім присутнім та організаторам за нові знання в галузі пивоваріння.
     
    Ярмарок освіти 2020
    Традиційний Ярмарок Освіти відбувся на базі виставкового центру Козак Палац. Студенти та викладачі кафедри були залучені до участі. З майбутніми абітурієнтами проходили зустрічі, студенти мали змогу поспілкуватись з потенційними роботодавцями. 
     
    Як викладач-практик ділився досвідом
    На базі лоббі-бару в готелі "Інтурист", в рамках дисципліни "Організація обслуговування туристів у готелях" старший викладач Каптюх Т.В., демонструвала практичні навички обслуговування іноземних туристів в lounge зоні. Студенти цікавились робою в барах при готелях. Заняття як завжди пройшло жваво та мало професійну спрямованість.
     
    жовтень 2019
    Проведення відкритого заняття
    Викладачі Кукліна Т.С. та Каптюх Т.В. провели відкрите практичне заняття з дисципліни "Технологія ресторанної справи". Студенти відпрацьовували презентували макети своїх майбутніх ресторанних проектів. На дегустацію страв, які будуть подаватись в їх закладах запрошували гостей заняття.
     
    Зустрічайте турецьких гостей
    Кафедра в цьому році планує проводити стажування/практику для студентів спеціальностей "Туризм" та "Готельно-ресторанна справа" на базі готелей та туроператорських компаній Туреччини. Науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти протягом місяця ознайомились з діяльністю провідних готельно-ресторанних та туристичних підприємств, залучались до семінарів та тренінгів, які проводили менеджерських склад готелів Mardan Palace, Maxx Royal, Xsanadu, Consul. 
    Для гостей здобувачі організували пізнавальну зустріч-екскурсію в музей під відкритим небом "Запорізька січ"
     
    Проведення відкритого заняття
    01 жовтня 2019 року в межах дисципліни  "Туристське країнознавство" було проведене відкрите лекційне заняття викладачем кафедри ТГРБ, к.геогр.н., доцентом Гуровою Д.Д. Тема лекції - "Характеристика країн Азії". Заняття проходило за оголошеним планом. Розглядалися наступні питання: ЕГП, природні умови та ресурси країн Азії; населення та загальна характеристика господарства визначеного регіону. Студенти активно обговорювали разом із викладачем матеріал, що вивчався.
     
    вересень 2019
    Привітання з днем туризму
    Вітаємо всіх здобувачів та науково-педагогічних працівників кафедри з днем туризму. Зичимо вам щастя, наснаги до нових науквоих  та життєвих звершень. А також запрошуємо долучитись до святкування на о. Хортиця (додаткова інформація у кураторів груп).
     
    Виїзні заняття
    Студенти 5 курсу на дисципліні "Організація обслуговування туристів у готелях" долучились до практичних занять на базі готелю "Інтурист". Таке поєднання теоретичних та практичних занять створює у здобувачів повну картину професійноїх діяльності та є нагода поспілкуватись з потенціними роботодавцями
     
    Закінчилось стажування 2019
    Проблеми підготовки соціально мобільних, конкурентоздатних висококваліфікованих професіоналів і формування нової, глибоко обізнаної та висококультурної генерації фахівців з готельно-ресторанної справи  успішно реалізовуються в  Національному університеті «Запорізька політехніка».
    Широкий світогляд, вміння орієнтуватися в мультикультурному середовищі, швидко реагувати на зміни та знаходити спільну мову будь з ким – якості, які не лише полегшують життя, а й сприяють вашій кар’єрі. Стажування та навчання за кордоном – один із найкращих способів їх розвинути, а заразом подивитися світ та завести нові знайомства.
    Протягом літнього періоду студенти та викладач кафедри активно проходили свою практику/стажування в провідних туристичних підприємствах, готелях та ресторанах Туреччини. Окремими здобутками в професійній діяльності вони поділилися зі своїми сокурсниками під час практичних занять на окремих дисциплінах, зокрема «Організація послуг харчування», «Організація обслуговування туристів у готелях», «Інноваційні моделі туристського обслуговування іноземних туристів», «Інноваційні технології в готельному господарстві».
    Окремі студенти отримали навіть схвальні листи, як результат своєї роботи.  
    Найціннішим здобутком практикантів став унікальний професійний досвід та здобуті вміння аналізувати стан розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу як в нашій країні, так і за кордоном.
     
     
    Підкоріємо Hilton
    Хтось в літку їде до Туреччини, хтось практикує свої навички вдома. А для нашої Журавльової С.М. завершився тижневий  пілотний проект "Курс практичної гостинності" від Hilton Kyiv, спрямований на вдосконалення практичних навичок організації послуг гостинності. Практичне стажування включало робота у всіх службах готелю. Отримані знання та навички планується використати під час викладання дисциплін "Технологія гостинності", "Технологія готельної справи", "Організація обслуговування туристів у готелях". "Курс практичної гостинності" як пілотний проект співпраці університету та статусного закладу Hilton Kyiv – одного з найкращих готелів на теренах України, дозволяє забезпечити зв'язок між теорією та практикою гостинності, покращити зміст викладання дисциплін із використанням практичних кейсів, формувати реальні компетентності майбутнього фахівця сфери туризму та готельно-ресторанної галузі.
     

    Прізвище: Бут

    Ім'я: Тетяна

    По батькові: Вікторівна

     

    Посада: Доцент кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу

    Участь у роботі рад і державних структур:

    Науковий ступінь: Кандидат економічних наук

    Прізвище: Прусс

    Ім'я: Вікторія

    По батькові: Леонідівна

     

    Посада:старший викладач кафедри готельного, ресторанного та туристичного бізнесу

    Участь у роботі рад і державних структур:

    Прізвище: Каптюх

    Ім'я: Тетяна

    По батькові: Віталіївна

     

    Посада: старший викладач кафедри туристичного, готельного  та ресторанного бізгнесу

    Прізвище: Цвілий

    Ім'я: Сергій

    По батькові: Миколайович

     

    Посада: доцент кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу

    Науковий ступінь: кандидат економічних наук (ДК№ 034189, 2006 р.)

    Перелік освітніх компонентів

    Туризмознавство

    Готельно-ресторанна справа

    Методологія і організація наукових досліджень

    Методологія і організація наукових досліджень

    Ділова іноземна мова (англійська)

    Методика викладання дисциплін у вишах

    Конкурентоспроможність та інновації в туризмі

    Стратегічний менеджмент та маркетинг в готельно-ресторанній справі

    Аналіз та оцінка потенціалу туристичних територій

    Організація обслуговування туристів у готелях

    Регіональна політика сталого розвитку туризму

    Корпоративне та антикризове управління

    Стратегічний менеджмент в туризмі

    Інноваційні технології в готельно-ресторанному господарстві

    Управління туристичними дестинаціями

    Конкурентоспроможність та інновації в готельно-ресторанному бізнесі

    Моніторинг світового ринку туристичних послуг

    Науково-педагогічний практикум

    Переддипломна практика

    Переддипломна практика

    Кваліфікаційна робота

    Кваліфікаційна дипломна робота

     

    Здобувачам вищої освіти за другим (магістерським) рівнем освіти необхідно до 31 серпня обрати складові за вибірковим циклом. Заяву щодо вивчення дисциплін можна завантажити в системі moodle.zp.ua або заповнити в деканаті в 385-а аудиторії.

    Сторінки