Ви є тут

Головна » Інститути » Інститут управління та права » Факультет міжнародного туризму та економіки

Кафедра туристичного, готельного та ресторанного бізнесу

Емблема кафедри «Туристичний, готельний та ресторанний бізнес» ЗНТУ

Кафедра «Туристичний, готельний та ресторанний бізнес»

Рік початку діяльності: 2007

 

Керівництво:

Завідувач кафедри: к.п.н., професор, член Міжнародної академії наук вищої школи Зайцева Валентина Миколаївна

Навчальні лабораторії та майстерні:

  • Навчальна лабораторія «Туристична фірма»
  • Навчальна лабораторія «Готельно-ресторанного бізнесу»

Спеціальності:

241 – «Готельно-ресторанна справа», освітні програми:

«Готельно-ресторанна справа»

242 – «Туризм», освітні програми:

«Туризмознавство»

Підготовка здійснюється за освітніми ступенями бакалавра і магістра

 

Контактні дані:

адреса кафедри: вул. Тургенєва 39, м. Запоріжжя, Україна, 69063
аудиторія (кабінет): 385-А
тел.: +380(61)7698403
e-mail: kafedra_mt@zntu.edu.ua
URL: http://zntu.edu.ua/kafedra-turystychnogo-gotelnogo-ta-restorannogo-biznesu

 

 
жовтень 2020
Акредитація освітньої програми "Готельно-ресторанна справа" за магістерським рівнем вищої освіти у період з 15.10 по 17.10.2020 р.
Ознайомитись з програмою проведення акредитаційної експертизи з використанням технічних засобів відеозв'язку у Національному університеті «Запорізька політехніка» освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» (ID у ЄДЕБО 35546) за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» за другим рівнем вищої освіти у період з 15.10.2020 р. по 17.10.2020 р. можна за посиланням >> (PDF, 520 KБ)
Відкрита зустріч учасників освітнього процесу (усі бажаючі) з експертною групою:
Національний університет «Запорізька політехніка» ОП «Готельно-ресторанна справа»
Час: 16.10.2020 15:00 - 15:30.
Підключитись до конференції: https://us02web.zoom.us/j/2290088415?pwd=MkR2UzI5cGpzWEd0dUtNb3Y1ZGJwZz09
Ідентифікатор конференції: 229 008 8415 Пароль: 2020
 
Академічний плагіат
8 жовтня 2020 р. викладачі кафедри (Кукліна Т.С. та Цвілий С.М.) взяли участь у роботі Webinar NAQA-Plagiat.pl Warsaw та отримали сертифікати. Переглянути вебінар можна за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=ZfXnXZLfpsk&t=3119s. Індивідуальна перевірка своїх робіт можлива після реєстрації на порталі - https://panel.strikeplagiarism.com/#/register#%2F%3Flang=ua. Для студентів організація роботи наведена на сайті http://library.zp.edu.ua/ в розділі: ПЕРЕВІРКА НА ПЛАГІАТ.
 Національним університетом "Запорізька політехніка" укладено Договір № 301-юр від 20.08.2020 р. про співпрацю з ТОВ «Плагіат», який передбачає вільний доступ до сервісу Strikeplagiarism.com.
Система Strikeplagiarism.com - це ІТ-інструмент, призначений для перевірки справжності текстових документів. Завданням системи є надання інформації, яка дозволяє ідентифікувати кількість запозичень в уже згадуваному тексті і їх джерелах.
 

     
    Вітаємо на лавах студенства
    З 1 жовтня 2020 р. починають заняття здобувачі вищої освіти 1 та 5 курсів спеціальностей "Туризм" та "Готельно-ресторанна справа".
    Першокурсники та майбутні магістри вже пройшли своє знайомство під час святкування дня туризму, обрали старост, деканат затвердив списки груп, мешканців інших областей і районів оселилися в гуртожитках, познайомились з кураторами груп. Розклад занять доступний на стенді біля кафедри та на сторінці факультету. Плідної вам наукової та практичної роботи.
     
     
    вересень 2020
    Привітання з нагоди святкування Дня туризму
    Всіх любителів подорожей, активного відпочинку, його організаторів вітаємо з Днем туризму! Щиро бажаємо вам гарних емоцій, приємних вражень від всіх ваших подорожей, а працівникам цієї галузі хотілось б побажати успіхів та процвітання у цій нелегкій справі , адже саме завдяки вам люди отримують змогу насолодитись прекрасними світовими памятками архітектури, відпочити у найекзотичніших куточках світу та отримати море радості від проведеної відпустки. Нехай у вашому житті завжди панує злагода та нехай вас завжди переслідують лише приємні щасливі емоції. Зі святом вас дорогі туристи!!!
     
     
    Академічна доброчесніть та стажування
    На виконання вимог ст.59 Закону України «Про освіту», ст.60 Закону України «Про вищу освіту» та Порядком підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №800 від 21 серпня 2019 р. НПП кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу взяли участь у відкритому проекті ВУМ on-line щодо питань академічної доброчесності в університеті та отримали відповідні сертифікати.
    Основними видами підвищення кваліфікації є:

    • навчання за програмою підвищення кваліфікації, у тому числі участь у семінарах, практикумах, тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо;
    • стажування (тобто навчання на робочому місці після або одночасно з теоретичною підготовкою для оволодіння практичними навичками).

    Існують також інші (додаткові) види підвищення кваліфікації, такі як:

    • участь у програмах академічної мобільності;
    • наукове стажування;
    • самоосвіта (інформальна освіта);
    • здобуття наукового ступеня (доктора філософії чи доктора наук);
    • здобуття вищої освіти (освітнього ступеня бакалавра або магістра).

     
    березень 2020
    УВАГА!!! КАРАНТИН
    З 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року в Україні запроваджений карантин, у зв'язку з чим аудиторні заняття на факультеті міжнародного туризму та економіки змінили свій формат, а викладачі та студенти максимально переведені на роботу в гнучкому та дистанційному режимі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, забезпечуючи повноцінний освітній процес.
     
     
    Карантинні заходи стали для всіх викликом, але не перешкодою для ефективного освітнього процесу, тому викладачі чотирьох кафедр факультету разом зі студентами використовують альтернативні форми й засоби для здобуття якісних теоретичних знань та практичних навичок, не порушуючи графіку освітнього процесу майбутніх фахівців спеціальностей факультету. Студенти факультету зустрічаються зі своїми викладачами не в аудиторіях університету, а в мережі Internet, застосовуючи "Систему дистанційного навчання НУ «Запорізька політехніка»"  чи будь які інші мобільні платформи навчання, інструменти відеоконференцій та спілкування у додатках та відео-чатах ZoomGoogle ClassroomViberSkypeMessengerFacebookTelegram, e-mail та інші.
     
     
    Деканат, куратори академічних груп, старости постійно підтримують зв'язок зі студентами, координуючи навчання здобувачів освіти. Залашаймося і вчимося вдома.
     
     
     
     
    Проведення відкритого заняття
    Відкрите практичне заняття з дисципліни «Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг»
    В межах дисципліни «Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг»  доцентом кафедри ТГРБ, к.е.н., Мамотенко Д.Ю. було проведене відкрите практичне заняття на тему «Організаційні та методичні основи аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг». Згідно з планом були висвітлені наступні питання: 1. Алгоритм і рівні аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг. 2. Система показників для аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг. 3. Методи і форми аналізу кон'юнктури світового ринку готельних і ресторанних послуг.
    Заняття проводилось за чітко розробленим планом, складеному відповідно до програми і календарно-тематичного плану предмету. Студенти вміло виконували вправи по темі, аналізували розрахунки, будували графіки  і вели діалогічне мовлення, ставили питання, висловлювали власні думки, обговорювали проблемні питання. Загалом заняття було проведено на високому методичному рівні із залученням сучасних технічних засобів і заслуговує на схвальні відгуки.
     
    лютий 2020
    Студенти та роботодавці на суміжному занятті
    В рамках вивчення дисципліни "Інноваційні технології в готельному господарстві" здобувачі вищої освіти разом з викладачем опрацьовували практичні елементи в роботі служби з прийому та розміщення гостей на базі готелю "Інтурист". 
     
    грудень 2019
    Наукова робота
    Наукова робота кафедри постійно оновлюється та збагачується новими здобутками студентів та викладачів. Безхлібною А.П. було організовано засідання наукового гуртка  кафедри, на якому вони презентували свої наробки для підготовки Тижня науки 2020 (квітень).
     
    Зустріч з провідними готельєрами та рестораторами
    Здобувачі вищої освіти 1 та 5 курсів спеціальності "Готельно-ресторанна справа" відвідали семінар, які організовував Туристичний інформаційний центр м. Запоріжжя. Зустріч присвячувалась забезпеченню якості в закладах готельного господарства. Окремим успіхом користувались спікери з ресторанного господарства.
     
    листопад 2019
    Дні гостинності в Запоріжжі
    Кафедра ТГРБ та студенти всіх курсів активно прийняли участь в "Днях гостинності у Запоріжжі" в період з 21 по 24 листопада. Насичена програма заходу залучила всіх до: дводенної школи гідів, форуму рестораторів та готельєрів. «Hospitality days Zaporizhzhia 2019» означатимуть не лише корисні дискусії, зустрічі і виступи, але і можливість нагадати про цінність подорожей і туризму для нашої економіки, бізнесу, особистого відчуття світу.  
     
    Пивзавод "Карлсберг" запрошує
    Студенти 2 курсу долучились до екскурсії на пивзавод "Карлсберг", яку організували в рамках вивчення дисципліни "Технологія ресторанної справи" викладачі Кукліна Т.С. та Прусс В.Л. Дякуємо всім присутнім та організаторам за нові знання в галузі пивоваріння.
     
    Ярмарок освіти 2020
    Традиційний Ярмарок Освіти відбувся на базі виставкового центру Козак Палац. Студенти та викладачі кафедри були залучені до участі. З майбутніми абітурієнтами проходили зустрічі, студенти мали змогу поспілкуватись з потенційними роботодавцями. 
     
    Як викладач-практик ділився досвідом
    На базі лоббі-бару в готелі "Інтурист", в рамках дисципліни "Організація обслуговування туристів у готелях" старший викладач Каптюх Т.В., демонструвала практичні навички обслуговування іноземних туристів в lounge зоні. Студенти цікавились робою в барах при готелях. Заняття як завжди пройшло жваво та мало професійну спрямованість.
     
    жовтень 2019
    Проведення відкритого заняття
    Викладачі Кукліна Т.С. та Каптюх Т.В. провели відкрите практичне заняття з дисципліни "Технологія ресторанної справи". Студенти відпрацьовували презентували макети своїх майбутніх ресторанних проектів. На дегустацію страв, які будуть подаватись в їх закладах запрошували гостей заняття.
     
    Зустрічайте турецьких гостей
    Кафедра в цьому році планує проводити стажування/практику для студентів спеціальностей "Туризм" та "Готельно-ресторанна справа" на базі готелей та туроператорських компаній Туреччини. Науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти протягом місяця ознайомились з діяльністю провідних готельно-ресторанних та туристичних підприємств, залучались до семінарів та тренінгів, які проводили менеджерських склад готелів Mardan Palace, Maxx Royal, Xsanadu, Consul. 
    Для гостей здобувачі організували пізнавальну зустріч-екскурсію в музей під відкритим небом "Запорізька січ"
     
    Проведення відкритого заняття
    01 жовтня 2019 року в межах дисципліни  "Туристське країнознавство" було проведене відкрите лекційне заняття викладачем кафедри ТГРБ, к.геогр.н., доцентом Гуровою Д.Д. Тема лекції - "Характеристика країн Азії". Заняття проходило за оголошеним планом. Розглядалися наступні питання: ЕГП, природні умови та ресурси країн Азії; населення та загальна характеристика господарства визначеного регіону. Студенти активно обговорювали разом із викладачем матеріал, що вивчався.
     
    вересень 2019
    Привітання з днем туризму
    Вітаємо всіх здобувачів та науково-педагогічних працівників кафедри з днем туризму. Зичимо вам щастя, наснаги до нових науквоих  та життєвих звершень. А також запрошуємо долучитись до святкування на о. Хортиця (додаткова інформація у кураторів груп).
     
    Виїзні заняття
    Студенти 5 курсу на дисципліні "Організація обслуговування туристів у готелях" долучились до практичних занять на базі готелю "Інтурист". Таке поєднання теоретичних та практичних занять створює у здобувачів повну картину професійноїх діяльності та є нагода поспілкуватись з потенціними роботодавцями
     
    Закінчилось стажування 2019
    Проблеми підготовки соціально мобільних, конкурентоздатних висококваліфікованих професіоналів і формування нової, глибоко обізнаної та висококультурної генерації фахівців з готельно-ресторанної справи  успішно реалізовуються в  Національному університеті «Запорізька політехніка».
    Широкий світогляд, вміння орієнтуватися в мультикультурному середовищі, швидко реагувати на зміни та знаходити спільну мову будь з ким – якості, які не лише полегшують життя, а й сприяють вашій кар’єрі. Стажування та навчання за кордоном – один із найкращих способів їх розвинути, а заразом подивитися світ та завести нові знайомства.
    Протягом літнього періоду студенти та викладач кафедри активно проходили свою практику/стажування в провідних туристичних підприємствах, готелях та ресторанах Туреччини. Окремими здобутками в професійній діяльності вони поділилися зі своїми сокурсниками під час практичних занять на окремих дисциплінах, зокрема «Організація послуг харчування», «Організація обслуговування туристів у готелях», «Інноваційні моделі туристського обслуговування іноземних туристів», «Інноваційні технології в готельному господарстві».
    Окремі студенти отримали навіть схвальні листи, як результат своєї роботи.  
    Найціннішим здобутком практикантів став унікальний професійний досвід та здобуті вміння аналізувати стан розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу як в нашій країні, так і за кордоном.
     
     
    Підкоріємо Hilton
    Хтось в літку їде до Туреччини, хтось практикує свої навички вдома. А для нашої Журавльової С.М. завершився тижневий  пілотний проект "Курс практичної гостинності" від Hilton Kyiv, спрямований на вдосконалення практичних навичок організації послуг гостинності. Практичне стажування включало робота у всіх службах готелю. Отримані знання та навички планується використати під час викладання дисциплін "Технологія гостинності", "Технологія готельної справи", "Організація обслуговування туристів у готелях". "Курс практичної гостинності" як пілотний проект співпраці університету та статусного закладу Hilton Kyiv – одного з найкращих готелів на теренах України, дозволяє забезпечити зв'язок між теорією та практикою гостинності, покращити зміст викладання дисциплін із використанням практичних кейсів, формувати реальні компетентності майбутнього фахівця сфери туризму та готельно-ресторанної галузі.
     

    Активний туризм

    Бухгалтерський облік, фінанси, грошовий обіг та аудит туристських підприємств

    Діловодство в туризмі

    Економіка туризму

    Звичаї та традиції народів світу

    Історія розвитку світового туризму

    Маркетинг в туризмі

    Менеджмент туризму

    Міжнародний туризм

    Організація транспортних подорожей

    Організація анімаційних послуг

    Організація послуг харчування

    Організація сфери туристичних послуг

    Основи ЗЕД

    Основи музеєзнавства

    Основи наукових досліджень

    Основи страхування

    Реклама в туризмі

    Рекреалогія та санаторно-курортне лікування

    Рекреаційна географія міжнародного туризму

    Рекреаційні комплекси

    Ризики та економічна безпека турфірм

    Ринок туристичних послуг

    Світова культура та мистецтво

    Спеціалізований туризм

    Технологія гостинності 

    Технологія готельної справи

    Технологія туристичної діяльності

    Туристичне країнознавство

    Туристичні ресурси України

    Туристичні формальності

    ТУРОПЕРЕЙТИНГ

    Управління персоналом туристського підприємства

    Прізвище: Бут

    Ім'я: Тетяна

    По батькові: Вікторівна

     

    Посада: Доцент кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу

    Участь у роботі рад і державних структур:

    Науковий ступінь: Кандидат економічних наук

    Прізвище: Прусс

    Ім'я: Вікторія

    По батькові: Леонідівна

     

    Посада:старший викладач кафедри готельного, ресторанного та туристичного бізнесу

    Участь у роботі рад і державних структур:

    Прізвище: Каптюх

    Ім'я: Тетяна

    По батькові: Віталіївна

     

    Посада: старший викладач кафедри туристичного, готельного  та ресторанного бізгнесу

    Прізвище: Цвілий

    Ім'я: Сергій

    По батькові: Миколайович

     

    Посада: доцент кафедри туристичного, готельного та ресторанного бізнесу

    Участь у роботі рад і державних структур:

     

    Перелік компонентів освітньої програми

     

    Готельно-ресторанна справа

     

     

    Туризмознавство

    Вид навчальної діяльності

    Вид навчальної діяльності

     

    НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

     

    НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

    ЗПН 01

    Методологія і організація наукових досліджень 

    ЗПН 01

    Методологія і організація наукових досліджень

    ППН 01

    Стратегічний менеджмент в готельно-ресторанній справі

    ЗПН 02

    Методика викладання дисциплін з туризму у ЗВО

    ППН 02

    Стратегічний маркетинг в готельно-ресторанній справі

    ППН 01

    Організація обслуговування туристів у готелях

    ППН 03

    Організація обслуговування туристів у готелях

    Курсова робота з дисципліни "Організація обслуговування туристів у готелях"

    ППН 02

    Аналіз та оцінка потенціалу туристських територій

    ППН 04

    Корпоративне управління

    ППН 03

    Корпоративне управління в туризмі

    ППН 05

    Інноваційні технології в готельному господарстві

    ППН 04

    Стратегічний менеджмент в туризмі

    ППН 06

    Інноваційні технології в ресторанному господарстві

    ППН 05

    Стратегічний маркетинг в туризмі

    ППН 07

    Інноваційні моделі туристського обслуговування іноземних туристів

     

     

    ППН 08

    Переддипломна практика

     

     

    ППН 09

    Кваліфікаційна дипломна робота

     

     

    ВИБІРКОВА ЧАСТИНА

     

    ВИБІРКОВА ЧАСТИНА

    ЗПВ 01

    Цивільний захист і охорона праці в галузі /

    Безпека праці на підприємствах в установах і організаціях та цивільна безпека /

    Захист населення, територій, довкілля та виробнича безпека

    ЗПВ 01

    Цивільний захист і охорона праці в галузі /

    Безпека праці на підприємствах в установах і організаціях та цивільна безпека /

    Захист населення, територій, довкілля та виробнича безпека

    ЗПВ 02

    Ділова іноземна мова за професійним спрямуванням /(англійська) /

    Ділова іноземна мова за професійним спрямуванням

    (німецька) /

    Іноземна мова в міжнародному спілкуванні

    ЗПВ 02

    Ділова іноземна мова за професійним спрямуванням /(англійська) /

    Ділова іноземна мова за професійним спрямуванням (німецька) /

    Іноземна мова в міжнародному спілкуванні

    ЗПВ 03

    Захист прав споживачів /

    Інвестиційний менеджмент /

    Методи і моделі прийняття рішень

     

    ЗПВ 03

    Захист прав споживачів /

    Інвестиційний менеджмент /

    Методи і моделі прийняття рішень

    ППВ 01

    Професійна етика та дипломатичний протокол /

    Лідерство та управлінська еліта /

    Етика і психологія міжнародної комунікації

    ППВ 01

    Професійна етика та дипломатичний протокол /

    Лідерство та управлінська еліта /

    Етика і психологія міжнародної комунікації

    ППВ 02

    АРМ фахівця в готельно-ресторанному господарстві /

    Інформаційний бізнес /

    Мотивація персоналу

    ППВ 02

    Інноваційні моделі туристського обслуговування іноземних туристів /

    Публічне адміністрування /

    Організація праці менеджера

    ППВ 03

    Бренд-менеджмент /

     Управління проектами /

    Менеджмент продуктивності

    ППВ 03

    Організація діяльності туристських фірм /

    Управління проектами /

    Менеджмент продуктивності

    ППВ 04

    Моніторинг світового ринку готельних та ресторанних послуг /

    Публічне адміністрування /

    Організація праці менеджера

    ППВ 04

    Антикризове управління в туризмі /

    Інформаційний бізнес /

    Мотивація персоналу

    Здобувачам вищої освіти за другим (магістерським) рівнем освіти необхідно до 31 серпня обрати складові за вибірковим циклом. Заяву щодо вивчення дисциплін можна завантажити в системі moodle.zp.ua або заповнити в деканаті в 385-а аудиторії.

    жовтень 2019

    Одним із пріоритетних напрямків розвитку туризму, готельного та ресторанного бізнесу є забезпечення того, щоб вони були орієнтовані на реалізацію поставлених цілей і знаходження механізмів їх досягнення.

    Кафедра туристичного, готельного та ресторанного бізнесу постійно проводить зустрічі з потенційними стейкхолдерами. Цього разу студенти групи МТЕ-419м (Пилипенко Д.Є., Улянченко О.В., Онищенко Ю.О.) спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» разом з професором кафедри Віндюком А.В. та доцентом Кукліною Т.С. відвідали ресторанний заклад в центрі міста «Job’s Cafe».

    Зустріч проводила керуюча рестораном Орешко Ю.О., яка 8 років тому закінчила «Готельно-ресторанну справу». Студенти цікавились можливістю працевлаштування за фахом в межах міста, а також якими необхідними якостями та знаннями вони повинні оволодіти. Піднімались питання конкурентоспроможності ресторанних послуг на Запорізькому ринку.

    Під час розмови спікер наголосила студентам на необхідності здобуття вищої освіти, наявності внутрішньої мотивації, саморозвитку і самовдосконаленні для успішної професійної та особистісної реалізації.

    Такі зустрічі є добрим прикладом щодо підтвердження залучення роботодавців до організації та реалізації освітнього процесу в Національному університеті «Запорізька політехніка» за спеціальностями 242 «Туризм» та 241 «Готельно-ресторанна справа».

    У рамках проведеної зустрічі здобувачі вищої освіти дізнались багато цікавого й корисного про свою майбутню професію.

    Дякуємо Орешко Юлії Олександрівні за нові знання та позитивні емоції!

     

    вересень 2019

     На початку року в рамках вдосконалення співпраці відбулась зустріч зі здобувачами, які навчаються на спеціальностях 241 Готельно-ресторанна справа та 242 Туризм з фахівцем з обслуговування туристів готелю "Інтурист" Король Оленою. Під час зустрічі вона поінформували студентів про послуги, які надає готель, ознайомила з новими технологія обслуговування туристів у готелі. Окремо було обговорено графік навчальних занять в готелі з дисципліни "Організація обслуговування туристів у готелях", "Технологія ресторанної справи", "Технологія гостинності".

    Жваву реакцію присутніх викликав той факт, що майже 50 осіб здобувачів освіти з університету (спеціальностей кафедри) працювали, або й досі працюють в готелі. Університет радо надає можливість індивідуального графіку навчання таким здобувачам.

    Дякуємо Олені Григоровні за організовану зустріч та сподіваємось на подальшу співпрацю

     

     

     

    Сторінки