Кафедра «Туристичний, готельний та ресторанний бізнес» — практична підготовка студентів та співпраця з роботодавцями
Проведення практики студентів
Головною метою практичної підготовки здобувачів вищої освіти є систематизація і розширення теоретичних навиків самостійної роботи у розв’язанні конкретних економічних та управлінських завдань, які входять в коло обов’язків фахівців з туристичного та готельно-ресторанного бізнесу.
Відповідно до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993 р. № 93 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.04.1993 р. №35, практика студентів є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки спеціалістів в вищих навчальних закладах і проводиться на оснащених відповідним чином базах практик, та на сучасних підприємствах і в організаціях різних галузей господарства, освіти та державного управління.
Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у закладі вищої освіти знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.
Зміст, види та обсяги практик визначаються наскрізною програмою та робочою програмою практики.
Основна задача програм практики, які відповідають сучасним вимогам, полягає в тому, щоб чітко спланувати та регламентувати усю діяльність студентів і викладачів у цей період освітнього процесу, який проводиться на базі практики. Терміни проведення практик визначаються графіком освітнього процесу.
Бази практики
Базами для проведення практики студентів кафедри Туристичного, готельного та ресторанного бізнесу є визначені туристичні підприємства, курортні, санаторні, рекреаційні заклади, компанії сфери гостинності та готельно-ресторанні комплекси на основі договорів з університетом.
Студенти зобов’язані пройти практику у термін встановлений навчальним планом, виконати програму практик, скласти визначений програмою звіт.
Під час практики студенти повинні дотримуватися встановлених правил техніки безпеки.
Базами практики для студентів кафедри «Туристичного, готельного та ресторанного бізнесу» НУ «Запорізька політехніка» на 2025 – 2026 рік є такі організації:

КНП Санаторій медичної реабілітації Глорія Запорізької обласної ради – санаторій, що за останні роки перетворився на елітну оздоровницю нового покоління та унікальний лікувально-реабілітаційний центр вищої категорії акредитації.
ТОВ Агентство подорожей Інтурист є найбільшою туристичною компанією в Запоріжжі та Запорізькому регіоні. Туроператор пропонує широкий вибір турів по Європі та всьому світу, екскурсійних турів, надає комплекс послуг, пов’язаних з виїздом за кордон і по Україні, здійснює продаж авіа, залізничних та автобусних квитків, пропонує послуги сертифікованих гідів-перекладачів, забезпечує прийом та обслуговування вітчизняних та іноземних туристів.

ТОВ Юг-Сервіс 2012 База відпочинку Дельфін
ТОВ «Юг-Сервіс 2012» працює з 2012 року у сфері готельного бізнесу та тимчасового проживання.

Департаменті культури і туризму Запорізької міської ради – є виконавчим органом Запорізької міської ради. Здійснює заходи щодо вдосконалення рекреаційної та туристичної інфраструктури регіону, сприяє координації діяльності суб’єктів підприємницької діяльності у сфері туризму. Співпрацює з підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, об’єднаннями громадян туристичного спрямування.
ПП Дімона-Авіатур – Туристичне підприємство Дімона-Авіатур працює на туристичному ринку України з 1998 року. Туроператор надає якісні туристичні послуги. Організовує відпочинок на найпопулярніших та екзотичних курортах світу, екскурсійні тури, групові тури, автобусні тури Європою, дитячий відпочинок, освіта за кордоном, морські круїзи, лікування в кращих здравницях світу, гірськолижні тури, екстремальні тури, шоп-тури, весільні подорожі.

ФОП Зайцев К.Г. (TEZ TOUR Турагенція) – туристичне підприємство, що спеціалізується на організації та реалізації туристичних послуг, включаючи продаж пакетних турів, бронювання авіаквитків і готелів, організацію екскурсійних програм та індивідуальних подорожей. Агентство також пропонує широкий спектр послуг у сфері відпочинку та рекреації для різних категорій споживачів.

Національний клуб-ресторан Запорізька Січ – етнографічний ресторан на Хортиці, поряд з Музеєм запорізького козацтва. Інтер’єри оформлені предметами сільського побуту, офіціанти одягнені в національні костюми. Національний клуб-ресторан пропонує адаптовану до смаків іноземних туристів українську кухню.
ПАТ Інтурист-Запоріжжя – український бізнес готель європейського класу в самому центрі міста Запоріжжя, що має чотири зірки. До послуг гостей 136 сучасних номерів різних категорій. Рівень сервісу забезпечується кваліфікованим персоналом, що орієнтований на якісне обслуговування клієнтів.


ТОВ Панська хата – ресторанно-готельний комплекс «Панська Хата» розташований в 5 км від міста Запоріжжя. Комплекс включає 2 басейни, готель і ресторан.
ФОП Сиров В.М. Готельно-ресторанний комплекс Перлина – сучасне українське підприємство індустрії гостинності, що спеціалізується на наданні готельних та ресторанних послуг. Комплекс забезпечує комфортне розміщення гостей, організацію харчування, проведення святкових та ділових заходів, а також пропонує додаткові послуги для відпочинку й дозвілля. Заклад орієнтований на поєднання високих стандартів сервісу з індивідуальним підходом до кожного клієнта.


ПП Кузьменко Р.О. Рибарис – підприємство сфери громадського харчування. Заклад пропонує широкий асортимент суші, ролів, піци та інших страв швидкого обслуговування, поєднуючи якісні інгредієнти з сучасними технологіями приготування. Компанія орієнтується на забезпечення зручного сервісу, швидкої доставки та високого рівня обслуговування клієнтів.
ТОВ «Мега Лайтс» (Спортивно-розважальний клуб «Сахара») – сучасний багатофункціональний заклад, що спеціалізується на організації активного дозвілля, спортивних занять та розважальних заходів. Клуб поєднує спортивну інфраструктуру з розважальними послугами, створюючи умови для занять спортом, відпочинку та проведення культурно-масових подій.


ТОВ «Фрідом Клаб» (TEZ TOUR «Піраміда») –туристична компанія, що спеціалізується на наданні широкого спектра послуг у сфері виїзного та внутрішнього туризму. Агентство пропонує організацію індивідуальних і групових подорожей, бронювання готелів, авіаційних та транспортних послуг, а також повний супровід клієнтів на всіх етапах подорожі.
Туристичний інформаційний центр Запоріжжя – провідна міська установа, що спеціалізується на популяризації туристичного потенціалу регіону, наданні інформаційно-консультаційних послуг та організації туристичної діяльності. Центр займається розробкою туристичних маршрутів, проведенням екскурсій, культурних і пізнавальних заходів, а також забезпечує гостей та мешканців міста актуальною інформацією про події, локації та послуги у сфері туризму. Діяльність установи спрямована на розвиток туристичної привабливості Запоріжжя, формування позитивного іміджу міста та інтеграцію його у всеукраїнський і міжнародний туристичний простір.


ФОП Корнієнко О.М. –туристична підприємство, що спеціалізується на організації подорожей та відпочинку в Україні та за кордоном. Агенція пропонує широкий спектр послуг: підбір і бронювання турів, авіа- та залізничних квитків, готельного розміщення, страхування та екскурсійного обслуговування.
ФОП Махно Д.І. – туристичне підприємство, що спеціалізується на організації подорожей, відпочинку та екскурсійних програм для різних категорій клієнтів. Агентство надає послуги з підбору та бронювання турів, транспортного й готельного обслуговування, страхування та туристичного супроводу.
Види практик
Спеціальність «Туризм та рекреація»:
освітній рівень – бакалавр
| Найменування практики | Кількість кредитів ЄКТС | Семестр або терміни | Тривалість практики | Програма практики | 
| Навчальна практика | 9 | 4 | 6 тижнів | |
| Виробнича практика | 9 | 6 | 6 тижнів | |
| Переддипломна практика | 4,5 | 8 | 3 тижні | 
освітній рівень – магістр
| Найменування практики | Кількість кредитів ЄКТС | Семестр або терміни | Тривалість практики | Програма практики | 
| Виробнича практика | ||||
| Переддипломна практика | 
Спеціальність «Готельно-ресторанна справа»:
освітній рівень – бакалавр
| Найменування практики | Кількість кредитів ЄКТС | Семестр або терміни | Тривалість практики | Програма практики | 
| Ознайомча практика | 4,5 | 2 | 3 тижні | |
| Навчальна практика | 9 | 4 | 6 тижнів | |
| Виробнича практика | 9 | 6 | 6 тижнів | |
| Переддипломна практика | 4,5 | 8 | 3 тижні | 
освітній рівень – магістр
| Найменування практики | Кількість кредитів ЄКТС | Семестр або терміни | Тривалість практики | Програма практики | 
| Науково-педагогічний практикум | 2 | |||
| Переддипломна практика | 12 | 3 | 8 тижнів | 
